Gå til hovedinnhold

Hvordan finne andre syklister å sykle sammen med?

Sykle sammen? 

Sykkelselfie foran flere andre damer på sykkel

Jeg liker å sykle alene i mitt eget tempo, la tankene flyte, nyte natur og solskinn. Men det er tross alt grenser for hvor interessant selskap jeg selv er i lengden.

Det er innimellom gøy å sykle sammen med andre.

Men det var et par utfordringer:

1.    Jeg kjente jo ingen som syklet i mitt tempo. Å sykle sammen med folk som er sprekere og sykler mye raskere enn meg er ikke moro, jeg blir bare stressa av det.

2.       Det føles ut som det er en million mannfolk som sykler, hvor er damene?

 

Så hvor fant jeg sykkelvenner?

Sykkelselfie foran andre sykkeldamer. Været er regn og vått.

Jobben

Mange arbeidsplasser har ei bedriftsidrettsgruppe, og jobben min har ei sykkelgruppe. Det var for så vidt de som påvirket meg til å starte å sykle. Jeg kjøpte firmaoutfit’n fordi jeg tenkte at det var greit med ordentlig sykkelbukse, jeg var ikke helt klar over at man ble tvangsinnmeldt i Teamsgruppa for sykkel. På den tiden var sykkelgruppa veldig aktiv, og det gjør noe med deg når det stadig tikker inn meldinger og diskusjoner om sykling.
Sykkelgruppa på jobb har litt varierende aktivitet, litt avhengig av hvor engasjerte folk er. Men den er lavterskel, inkluderende og for alle nivå.

Instagram

Mange sykkelgrupper, både formelle og uformelle grupper, har konto på instagram. Jeg startet med å følge noen damer som syklet og plutselig så jeg at de hadde en sykkelgruppe. Da kan du jo bare følge med på aktiviteten og da ser du jo etter hvert hvor nivået på gruppa ligger. Og ser det ut til å være en gruppe du er interessert i, er det jo bare å fyre av et spørsmål i en kommentar eller melding, det verste som kan skje er jo at du ikke får svar.

Facebook

De aller fleste sykkelgrupper og klubber har ei facebookside eller gruppe. Ikke at det nødvendigvis er like enkelt å finne dem da. Noen ganger kan det også være litt vanskelig å se på ei lukket gruppe om det er en gruppe som er «åpen» for alle eller du tør å melde deg inn i. Men ser den hyggelig og grei ut, så kan du jo bare melde deg inn, se deg litt rundt og etter hvert liste deg stille ut hvis du kjenner at dette ikke er noe for deg. 

Noen grupper arrangerer turer fast, noen har organiserte turer/trening med litt ujevne mellomrom, og i de gruppene jeg er medlem av er det bare å spørre i gruppa om noen blir med på sykkeltur med deg. En ting jeg liker med de litt mindre gruppene med bare damer i, er at jeg kan spørre om ting jeg lurer på. Jeg kjenner terskelen for å legge ut spørsmål i ei "mannfolkgruppe" med mange tusen i fortsatt er for høy.

Zwift (sykkelapp for innendørs sykling)

Her finnes det mange sykkelgrupper og de fleste av dem er åpne for alle (tror jeg). Da kan du melde deg inn i ei gruppe og delta på gruppesykling på sykkelrulla (jeg synes gruppesyklinga er dritvanskelig i Zwift). Noen av gruppene sykler også ute på sommeren, men da er det kanskje greit at det er ei gruppe som holder til i nabolaget. 

Syklister som sitter utenfor stasjonscafeen med kaffe og kanelboller

Det vanskeligste er nok å finne den første gruppa eller de første sykkelvennene. Og ja, de første turene er skumle, men du møter masse nye hyggelige folk. Etter hvert utvides sykkelkretsen og da åpner det seg en helt ny verden og plutselig er det ikke noe problem å finne damer (eller menn) som sykler. 

Syklister i gruppe på landeveien

Det er fortsatt noen utfordringer med tempoet når vi legger ut på tur. Jada, mannfolk og spreke damer kan godt si at «Ja, men vi liker å sykle sakte. Vi sykler sakte. Osv.» Men sakte for dem er ikke sakte for meg. Når jeg sier at jeg sykler i 20-22 km/t, så gjør jeg det. Ja, du må gjerne synes at 25 km/t er sakte, men det er det faktisk ikke for meg. Jada, jeg vet at farten går opp når vi sykler i gruppe, men det forutsetter at jeg tør å ligge tett innpå den foran, og det hjelper ikke at farten økes for meg, når den økes tilsvarende for de andre også. 

Alle jeg har vært på tur med er kjempehyggelige, og de venter og tilpasser farten til oss i saktegjengen, men det er ikke bestandig en god opplevelse for meg og de andre som føler at vi sinker gruppa. Men nok om det, alt løser seg med en kanelbolle 😊

Nærbilde av kanelbolle på papptallerken med en pappkopp med kaffe bak


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Oslo Dawn Patrol - sykkelgruppe for morgenfugler

ODP - sykling før sola står opp Quiet mornings.  Empty roads.  Likeminded early risers.  That’s what it's all about. Oslo Dawn Patrol, eller ODP, er et sykkelfellesskap som ble startet av Hans i 2018.  Det er et sosialt fellesskap der du som liker å stå opp grytidlig om morgenen for å sykle, kan sykle sammen med likesinnede. Og avslutte med en kaffe. Konseptet er enkelt: Faste dager, fast tidspunkt, fast løype.  Du trenger ikke melde deg på eller noe sånt, det er bare å møte opp de dagene det passer for deg. Nå for tiden er det strålende vær og veldig populært, så det er fort over 100 som møter opp. Landevei Sykkeltur hver tirsdag og torsdag gjennom hele året. Oppmøte ved "Dildonissen" i Gamlebyen, avgang kl 05:40.  Løypa er ca 3,5 mil og går opp Kongsveien, over Nordstrand mot Kolbotn, deretter over Svartskog, tilbake forbi Hverven, opp Herregårdsveien og Solveien og til slutt ned til Velochef.  Det er to grupper, en for de raske ca 28 km/t og en litt saktere med 25 km/t

Truse eller ikke truse under sykkelbuksa?

Truse eller ikke truse?   Svaret på det er ganske enkelt: Du skal ikke ha truse under sykkelbukse/sykkelshorts. Sykkelshorts og padding er utviklet for at det ikke skal brukes underbukse. MEN :-) Ingen regel uten unntak, er det ikke det det heter? Jeg bruker ofte truse under sykkelbuksa, det kommer helt an på hvilken sykling jeg bedriver, hvor langt jeg skal sykle, hvilken sykkelbukse jeg bruker, dagsformen osv. Og fordi jeg liker å bruke truse. Jeg har enda ikke opplevd å få sår eller ubehag av å bruke truse (den eneste gangen jeg ble skikkelig sår, brukte jeg ikke truse). Men nå skal det sies at det ikke er blondetrusa som brukes, det er stort sett Tufte bambus "bestemortruse", myk og uten harde sømmer. Når jeg sykler til jobb, ei mil hver vei, så bruker jeg alltid truse. Jeg orker ikke få utflod i paddingen, og siden jeg ikke nødvendigvis blir så svett når jeg sykler, så trenger jeg ikke vaske buksa så ofte som jeg måtte ha gjort uten truse. Jeg har også enkelte sykkelbuk

REGLENE! - The Velominati Rules

Har du hørt om REGLENE?  Når man nettopp har startet å sykle landevei og har mer enn nok med å holde orden på seg selv, sykkelen, klikkpedaler osv. Ja, da kommer REGLENE seilende rett inn fra sidelinja. RULE #11 //  Family does not come first. The bike does. Jeg har inntrykk av at disse sykkelreglene er noe som alle landeveissyklister liker å flette inn i sykkeldiskusjoner, så for å ikke sitte der som et spørsmålstegn og ikke skjønne hva de spøker med (noen er sikkert gravalvorlig også, men de kjenner ikke jeg), er det like greit å lese seg opp på dem med en gang. RULE #12 //  The correct number of bikes to own is  n+1 Jeg har ikke gidda satt meg inn i hvordan reglene har oppstått eller historien bak (tror kanskje jeg har skumlest noe om det, men husker ikke). Reglene er ei liste over hva du skal gjøre som syklist, hvordan du skal oppføre deg, hvordan du skal kle deg, hvilken kaffe som er akseptabel å drikke (ikke latte som jeg drikker :-)  Og ikke minst hvilket prisnivå sykkelen bør v